Forum www.crvklub.fora.pl Strona Główna
Metaliczne brzęczeniem stuki z okolic paska wielorowkowego

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.crvklub.fora.pl Strona Główna -> Eksploatacja / III Gen (2007- )
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wojtek




Dołączył: 02 Sty 2017
Posty: 30
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 14:45, 12 Sie 2017    Temat postu: Metaliczne brzęczeniem stuki z okolic paska wielorowkowego

Witam, na jałowym biegu, tudzień pozycji P bo ta automat, z okolic paska, alternatora dochodzi takie nieregularne metaliczne pobrzekiwanie, jakby coś było luźne. Dzieje się tak tylko jak silnik nie jest obciążony, włączenei klimy wystarcza aby dźwięk zniknął. Podejrzenie padało na luźny łańcuch rozrządu ale po wymianie jest to samo. Jakieś pomysły?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pean




Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 300
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 17:56, 12 Sie 2017    Temat postu:

Łożyska alternatora, generalnie można go poddać regeneracji

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slapas




Dołączył: 05 Lis 2013
Posty: 403
Przeczytał: 19 tematów

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Europejczyk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 18:04, 12 Sie 2017    Temat postu:

Moze to rolka sprzegielka klimatyzacji lub samo sprzegielko? Skoro po wlaczeniu klimy chalas zanika, to moze jak sprzeglo jest wylaczone, to luzna tarcza ociera o cos i pobrzekuje.

Ale moze ten dzwiek dobiega z pokrywy rozrzadu? Moze byc, ze przy tym przebiegu postukuja kasatory luzu zaworowego czyli tzw. "lost motion assy"?

Pozdrawiam.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez slapas dnia Sob 18:05, 12 Sie 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wojtek




Dołączył: 02 Sty 2017
Posty: 30
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:15, 12 Sie 2017    Temat postu:

Panowie, dziekuje Wam za sugestie, sprawdze wsYstko. Co do sugestii slapasa to raczej noe to, dzwiek dochodzi gdziesz nizej, tak raczej okolice paska itd

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slapas




Dołączył: 05 Lis 2013
Posty: 403
Przeczytał: 19 tematów

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Europejczyk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 10:37, 14 Sie 2017    Temat postu:

Wojtek napisał:
...dzwiek dochodzi gdziesz nizej, tak raczej okolice paska itd

Tylko, ze pasek jest raczej dlugi i obiega silnik od samej gory do dolu, zatem przy takim opisie problemu, to szukaj wiatru w polu.
A czy przed "remontem" lancucha rozrzadu, to mechanik sprawdzil, co sie dzieje po zdjeciu paska osprzetu? Czy posprawdzal wszystkie rolki i napedy (sprezarki klimy, alternatora, pompy wodnej)?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wojtek




Dołączył: 02 Sty 2017
Posty: 30
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 15:11, 14 Sie 2017    Temat postu:

no nie sprawdził , nie sprawdził ... jeden. ja mu mówiłem, żeby dobrze obejrzał te okolice paska

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wojtek




Dołączył: 02 Sty 2017
Posty: 30
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 9:26, 02 Wrz 2017    Temat postu:

Panowie, wymienione zostały: napinacz paska, pasek, alternator zregenerowany i koło paska przy alternatorze. Nastała cisza. Pomogło, dzięki. Zauważyłem jednak, że pulsują / mrugają zarówno ksenony, jak i oświetlenie wnętrza. Coś z ładowaniem nie tak? Co to może być? Regulator napięcia?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pean




Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 300
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 22:31, 02 Wrz 2017    Temat postu:

Alternatory w CRV są słabe, dość szybko padają. Co do murugania świateł - skoro objawy pojawiły się po demontażu alternatora, to tu należy szukać przyczyny.Być może niedokładnie coś połączyli, np. masę...

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Pean dnia Sob 22:33, 02 Wrz 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wojtek




Dołączył: 02 Sty 2017
Posty: 30
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:47, 02 Wrz 2017    Temat postu:

A czy byłbyś tak miły i powiedział gdzie tej masy szukać i czy samemu da radę zrobić? Dziękuję

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pean




Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 300
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 7:35, 03 Wrz 2017    Temat postu:

Główny przewód masowy jest przy akumulatorze - idzie od bieguna ujemnego do karoserii. Pytanie: czy to miganie lamp występuje też na wyłaczonym silniku? Jeżeli nie, to sprawa ładowania. Możesz sprawdzic prąd ładowania miernikiem. A w ogóle jo a bym reklamował usługę u mechanika.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wojtek




Dołączył: 02 Sty 2017
Posty: 30
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:31, 03 Wrz 2017    Temat postu:

Czyli jest tak: odpialem wszystkie wtyczni z alternatora, podpiąłem ponownie, na wyłączonym aku, wyjałem też jeden ksenon żeby sprawdzić w śeodku czy wyjarany, złożyłem i o dziwo mruganie zniknęło. Bądź tu mądry:-)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wojtek




Dołączył: 02 Sty 2017
Posty: 30
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 15:06, 04 Wrz 2017    Temat postu:

No niestety moja radość nietrwała długo, wszystko wróciło do złego stanu, czyli mrugają światla i wnętrze...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pean




Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 300
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 17:16, 04 Wrz 2017    Temat postu:

Czyli ewidentnie reklamuj usługę, bo pewnie ma to związek z z naprawą

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wojtek




Dołączył: 02 Sty 2017
Posty: 30
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 18:45, 10 Wrz 2017    Temat postu:

usługa zareklamowana, wymieniono regulator napięcia i wszystko działa poprawnie, dzięki!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.crvklub.fora.pl Strona Główna -> Eksploatacja / III Gen (2007- ) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
cbx v1.2 // Theme created by Sopel & Programy