Forum www.crvklub.fora.pl Strona Główna
problemu z rozruchem zimnego silnika

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.crvklub.fora.pl Strona Główna -> Eksploatacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mario-s1971




Dołączył: 09 Lip 2017
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Radzyń Podlaski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:05, 09 Lip 2017    Temat postu: problemu z rozruchem zimnego silnika

Po wymianie dwumasu i sprzęgła (części oryginalne, nie po regeneracji) oraz wymianie oleju w skrzyni biegów i tylnym moście mam problemy z uruchomieniem zimnego silnika. Pali dopiero za drugom razem i przez kilka sekund chodzi jak URSUS. Jak się rozgrzeje jest już spokjo. Byłem w serwisie HONDY ale diagnostyka silnika nie wykazała żadnych błędów. Przed wymianą palił niezawodnie. Czy ktoś ma jakieś sugestie co to może być???

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slapas




Dołączył: 05 Lis 2013
Posty: 389
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Europejczyk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:15, 09 Lip 2017    Temat postu:

Proponuje abys przeczytal uwaznie swoj post i zastanowil sie, dlaczego jakakolwiek sensowna odpowiedz na Twoje zapytanie, jest raczej niemozliwa. Rolling eyes
Doprawdy zadziwia mnie wiara niektorych forumowiczow w jasnowidztwo i umiejetnosc czytania w myslach... itd. Confused
Pozdrawiam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maxell




Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 157
Przeczytał: 34 tematy

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sko
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:40, 09 Lip 2017    Temat postu:

sprzęgło i oleje nie mają nic wspólnego z uruchamianiem silnika, mechanik musiał coś popsuć jak wyciągał skrzynie, może jakiś kabelek od jakiegoś czujnika urwał przez przypadek, trzeba było do aso jechać to byś miał dobrze zrobione, a naprawa u niekompetentnych mechanikach tak się właśnie kończy. Jednym słowem zaryzykowałeś tanią naprawę która teraz może dużo więcej kosztować niż jakbys od razu pojechał do aso..

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Maxell dnia Nie 15:41, 09 Lip 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slapas




Dołączył: 05 Lis 2013
Posty: 389
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Europejczyk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 9:31, 10 Lip 2017    Temat postu:

to wyglada bardziej na zapowietrzony uklad paliwowy... ale trudno tu cokolwiek gdybac w sytuacji kiedy pytajacy nawet sobie trudu nie zadal aby napisac o jaka wersje silnikowa i o jaki rocznik tutaj chodzi.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mario-s1971




Dołączył: 09 Lip 2017
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Radzyń Podlaski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 9:36, 16 Lip 2017    Temat postu:

Do SLAPAS: Twoja pierwsza odpowiedź też nie ma sensu bo pytałem jedynie czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i ew. co było tego powodem. Druga odpowiedź już ok! rok 2009 silnik 2,2 I-CTDI. A co do drugiej odpowiedzi to mechanik pracuje w serwisie (ale nie hondy) tylko dorabia "na boku", naprawiał mi wszystkie moje auta m.in. AUDI, BMW no i HONDE i nie mógł nic spartolić. Byłem w Lublinie w serwisie hondy ale diagnostyka komputerowa silnika nic nie wykazała. Czy jeszcze ktoś ma jakieś sugestie co do mojego pytania???

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slapas




Dołączył: 05 Lis 2013
Posty: 389
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Europejczyk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:00, 16 Lip 2017    Temat postu: Re: problemu z rozruchem zimnego silnika

mario-s1971 napisał:
... Czy ktoś ma jakieś sugestie co to może być???


Konkretnie to pytales sie, jak w cytycie powyzej. Smile
Musze Cie poinformowac, ze uklady paliwowe roznia sie istotnie w zaleznosci od tego, z jakim silnikiem mamy do czynienia i takie same objawy w roznych wersjach paliwowych, moga oznaczac zupelnie odmienna przyczyne.

W dieslu, w odroznieniu od benzyniaka, nie mamy pompy paliwa w zbiorniku, natomiast jest reczna pompka (gumowa gruszka) na podszybiu a wstepna pompa niskiego cisnienia znajduje sie w pompie glownej (wtryskowej). Ponadto w przypadku silnika 2.2 filtr paliwa znajduje sie miedzy filtrem powietrza a skrzynia biegow, zatem jest bardzo mozliwe, ze musial byc on zdemontowany przy wymianie sprzegla. Moglo sie zdarzyc, ze po tym wszystkim cos sie zapowietrzylo w lini paliwowej.
Mozesz sprobowac przed pierwszym rozruchem na zimno, podpompowac paliwo "gruszka" i obserwowac, czy cokolwiek sie zmieni w charakterze rozruchu sinika.

Tak wiec sklaniam sie do pogladu, ze moja wypowiedz miala mimo wszystko troche sensu.

Pozdrawiam.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez slapas dnia Nie 11:07, 16 Lip 2017, w całości zmieniany 5 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mario-s1971




Dołączył: 09 Lip 2017
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Radzyń Podlaski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:14, 16 Lip 2017    Temat postu:

mam nadzieję,że Cię nie uraziłem (przynajmniej nie miałem takiego zamiaru) ale dzięki za podpowiedź. Jutro sprawdzę i mam nadzieję, że będziemy w kontakcie . POZDROWIENIA

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mario-s1971




Dołączył: 09 Lip 2017
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Radzyń Podlaski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:21, 16 Lip 2017    Temat postu:

Ale jak odpowietrzyć układ paliwowy (wiem, że pytanie jest śmieszne ale jestem mechanicznym laikiem!!!)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slapas




Dołączył: 05 Lis 2013
Posty: 389
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Europejczyk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:39, 16 Lip 2017    Temat postu:

mario-s1971 napisał:
mam nadzieję,że Cię nie uraziłem (przynajmniej nie miałem takiego zamiaru) ..

Bynajmniej, nie odczytalem Twojej postu jako proba dyskredytacji mojej osoby/wypowiedzi. Very Happy
Niemniej zawsze prosze o rzetelne sprawdzenie dostepnych informacji, zanim zarzuci sie komus mijanie z faktami lub pisanie nie na temat.

Natomiast co do Twojego problemu, to sugerowalbym najpierw poczytac to:

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez slapas dnia Nie 20:39, 16 Lip 2017, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mario-s1971




Dołączył: 09 Lip 2017
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Radzyń Podlaski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 10:31, 17 Lip 2017    Temat postu:

Dzięki za posty. Będę szukał dalej. W czwartek jestem umówiony w serwisie hondy i zostawię go na noc. Rano podłącza pod diagnostykę i może komputer pokaże coś w trakcie rozruchu. Jak coś będę wiedział to podzielę się swoimi informacjami. Nara!!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.crvklub.fora.pl Strona Główna -> Eksploatacja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
cbx v1.2 // Theme created by Sopel & Programy